Kringloopwijzer bijzaak of hoofdzaak
Wellicht ben je er al mee bezig geweest. Het invullen van de Kringloopwijzer. En… BEX-Voordeel of niet? Was het een moetje of zie je er toch een kans in. Wij zien Kringloopwijzer als een kans en nemen je graag mee in een artikel om te laten zien dat je hier ook jouw verdienmodel van kunt maken! We beginnen bij de aanleiding. Steeds vaker merken wij in advieswerkzaamheden dat melkveehouders een overdaad aan informatie krijgen. Zo ook uit de rapporten uit de Kringloopwijzer. Je levert veel input om dit rapport tot stand te brengen. Maar wat krijg je er nu voor terug? Juist, Een lang rapport waar je als ondernemer je voordeel mee zou moeten doen. Zou je denken…
Echter blijkt dat veel veehouders het rapport niet goed kunnen duiden door de vele kengetallen die je te zien krijgt. Het is gewoonweg te veel, te uitgebreid en behoeft meer kernachtige conclusies waar je verder op kunt bouwen. Platgezegd; Praktische handvaten. Het omzetten van deze informatie in concrete actiepunten blijkt lastig. Daardoor verdwijnt het rapport al gauw na kennisname van het BEX-voordeel in de map en terug in de administratiekast.
Toch is het rapport erg waardevol. Er staat namelijk heel veel informatie in over koeien voer, bodem, mest en emissies. Het rapport komt immers tot stand met informatie uit jouw managementsystemen. Het rapport borgt zelfs jouw corebusiness en verdienmodel. Even bij de les blijven dus…
Kijken naar het verdienmodel;
Men maakt als melkveebedrijf van plantaardig eiwit, hoogwaardig dierlijk eiwit. Dit is in de basis de corebusiness van een melkveebedrijf. In de kringloop telen we namelijk platgezegd plantaardig eiwit met gras en mais dat we voeren aan onze koeien die er vervolgens hoger gewaardeerd dierlijk eiwit van produceren. Dit de vorm van melk en vlees. Wie dit proces kan optimaliseren kan ook beter verdienen. Zeker als je bedenkt dat deze kringloop nog niet gesloten is waardoor we aanvoerposten voer en (kunst)mest en afvoerposten melk, vlees en mest hebben. We blijven dus in- en verkoop stromen behouden op ons bedrijf. Als we vervolgens financieel gaan verdiepen op dit eiwit-proces trekken we de volgende basisconclusies;
– Eiwit is een dure inkoopbron; kijk maar naar veevoeding. De prijs van eiwitrijke voeders als soja en raap liegt er momenteel niet om maar ook het ruwvoer wordt in sommige delen van het land fors duurder.
– Eiwit is je grootste inkomstenbron. Als we kijken naar waarop de melkprijs gebaseerd wordt, bestaat deze voor ca. 60% a 65% uit eiwitopbrengsten. Tevens is vlees ook een inkomstenbron gebaseerd op eiwit.
Dit zie je dan weer terug in de post omzet en aanwas. Juist eiwit is dus de hefboom van een goed draaiend melkveebedrijf. Wij becijferen momenteel ca. 50 euro per koe per jaar bij een procent hogere benutting. Wie efficiënter met eiwit om gaat kan dus meer geld verdienen. Bijkomend voordeel; Wie efficiënter met eiwit om gaat realiseert ook minder emissies. Dat zijn dus twee vliegen in een klap.
Hoe ga je hiermee praktisch aan de slag.
Om aan de slag te gaan zul je moeten inschatten welke kengetallen relevant zijn om dit verdienmodel te ontdekken. Er zijn tal van partijen die hierover adviseren maar zaak blijft dat je ook als melkveehouder zelf een stukje verdieping moet zoeken in deze materie om verbetering te kunnen realiseren. Wij doen dit bij Koesaldo aan de hand van een selectie aan kengetallen die wij voor je op een rijtje zetten. En wij maken daarbij samen met jou een concreet verbeterplan afgestemd op jouw bedrijf. Om je alvast een zetje te geven hebben we alvast een aantal tips voor je om je alvast vooruit te helpen.
Tips:
Analyseer benuttingspercentages; dit vertelt iets over hoe efficiënt jij omgaat met je mineralenstromen. Neem bijvoorbeeld veestapelbenutting deze varieert bij stikstof tussen de ca. 23 en 32 % hoe scoor jij? Zit je aan de bovenkant of valt er wat te verbeteren? Schat in waar je nu staat.
Mocht je de benutting willen verbeteren. Schat dan in waar voor jou kansen liggen ter verbetering. Zoek dit bijvoorbeeld in rantsoen maar zeker ook in de stal. Sommige management maatregelen staan nu eenmaal niet op papier maar vind je in praktische invulling op het bedrijf.
Staar je niet blind op enkel het BEX-Voordeel. Het BEX-Voordeel is relatief en zegt niets over je management.
Probeer ook eens in de stal te zoeken naar verbetering van benutting. Als je kringloopwijzercijfers combineert met bijvoorbeeld diergezondheidsdata kom je er al gauw achter dat andere zaken dan voer en mineralen de benutting kunnen beïnvloeden. Denk eens aan thema’s als huisvesting en fokkerij? Hoe biedt je de koe meer comfort voor een beter en efficiëntere productie, en wat voor fokkerijstrategie heb je. Resultaten uit fokkerij zie je morgen niet terug maar kan je over lange termijn wel helpen te verbeteren.
Plaats je resultaten eens in financieel perspectief. Hoeveel % kun jij verbeteren en valt daardoor ook meer rendement te realiseren? Hoe verhouden de cijfers uit de kringloopwijzer zich tot de boekhoudcijfers.
Probeer eens een bedrijfsanalyse van Koesaldo; je zal merken dat we verfrissend in je bedrijf meekijken en je concrete verbeteringen aan kunnen leveren om de benutting op jouw bedrijf te verbeteren!